Kening Striid

Kening Striid is een jonge en groeiende sport waarbij vechters, uitgerust in authentieke harnassen, met ├ęchte (botte) wapens elkaar te lijf gaan met alles wat ze hebben. Het uiteindelijke doel is om de tegenstander(s) uit te schakelen.

Vooral het harnas en de wapens moeten passen bij de stijl van de periode 1200 – 1699, waarbij herkomst niet uitmaakt. Historical medieval battle is een full contact vechtsport met stalen botte wapens. Vechters zijn gekleed in een volledig harnas dat, net als de wapens, gemaakt is volgens historische standaarden. De complete uitrusting van een deelnemer moet afstammen van dezelfde plaats en binnen een vijftigjarige tijdspanne vallen. Klappen mogen gericht zijn op elk deel van het lichaam, vechten en slag-technieken zijn toegestaan.

Anders dan ge├źnsceneerde gevechten die vaak op festivals of historisch middeleeuwse re-enactment evenementen worden opgevoerd, zijn dit full-contact gevechten waarbij wordt gefloten door scheidsrechters die speciale training en vecht ervaring hebben.

Historical medieval battle is een sport onderdeel van de historische re-enactment van de middeleeuwen. Gevechten tussen de sporters vinden vaak plaats op festivals of historische evenementen. De grootste wedstrijd voor deelnemers die aan HBM doen is onlangs bestempeld als de “Battle of the Nations”, een internationaal kampioenschap voor historical medieval battle.

Het achterliggende idee bij deze vorm van re-enactment is enerzijds het maximaal competitieve component voor de deelnemers, anderzijds een mogelijkheid om historische uitrusting te testen in condities die erg dichtbij een echt gevecht komen. Om deze reden is het van belang dat deelnemers in het bezit te zijn van een historische uitrusting om mee te kunnen doen.

Om letsel te voorkomen, wordt de uitrusting grondig gecontroleerd voor aanvang van ieder gevecht en dienen wapens bot te zijn.

Anders dan bij schermen, baseert historical medieval battle zich veel op moderne marial arts, waarbij worsteltechnieken een belangrijk component zijn. Dit is dus niet verboden, maar zelfs verplicht.