Beste Entertainment: Balfolk!

“Folk, dat is wereldmuziek van bij ons.”

Balfolk is een dansvorm die bestaat uit een verzameling West-Europese dansen. Een Balfolk dansavond noemen we meestal een bal. Een bal is een beetje te vergelijken met een tango- of salsa-avond, maar dan met West-Europese muziek i.p.v. Zuid-Amerikaanse. Er worden koppeldansen gespeeld, zoals Scottish, Polka, Mazurka en Bourrée. Maar ook groepsdansen zoals de Jig of Cercle. En er is altijd live muziek. Dit maakt een bal speels, gezellig en sfeervol.

Als bezoeker op een fantasy festival hoef je meestal niet ver te zoeken voor Balfolk. Of er speelt een band die als Balfolk op het programma staat, soms zelfs met een dansinstructie vooraf. Of samen maakt men er met (aanstekelijk) enthousiasme alsnog ook een dansfeestje van. Balfolk is namelijk gezellig en laagdrempelig. Zoals fantasy festivals eigenlijk!

En wanneer je dan op zo’n festival de smaak te pakken hebt gekregen van het dansen? Of je wil Balfolk ook graag eens buiten het festival ervaren? Dat kan! Want er worden regelmatig allerlei bals georganiseerd op verschillende plekken in Nederland. Dus zo is er ook buiten het festivalseizoen veel te beleven.

Foto gemaakt door Arne de Laat