Wedstrijdreglement Fantasy Awards

Inleiding

De Fantasy Awards, zijn awards die worden uitgereikt als erkenning voor de fantasy scene in Nederland en/of België van het afgelopen jaar. Er worden in 8 categorieën awards uitgereikt tijdens een feestelijke award avond.

Wie de awards wint wordt bepaald door de fantasy-fans.

In dit wedstrijdreglement wordt beschreven hoe de winnaars van de awards worden bepaald en welke regels er gelden rondom deelname. Daarnaast is er ook per categorie een beschrijving van wat er wel en niet in aanmerking komt voor deelname.

De organisatie van de Fantasy Awards is in handen van Bastaard.

Algemeen

Voor de Fantasy Awards 18/19 zijn door de organisatie 8 categorieën vastgesteld:

 • Beste Album
 • Beste Entertainment
 • Beste Festival
 • Beste Foto
 • Beste Live Act Internationaal
 • Beste Live Act NL/BE
 • Beste Stand
 • Beste Kostuum

Daarnaast kan de organisatie besluiten om een extra categorie toe te voegen, buiten de voorrondes om. Dit kan worden gedaan om een bijzondere award uit te reiken zoals bijvoorbeeld een oeuvre-prijs.

De winnaars van een Fantasy Award van de voorgaande editie zijn deze editie uitgesloten van deelname. Dit geldt voor de volgende categorieën:

 • Beste Entertainment (Kening Striid)
 • Beste Festival (Keltfest)
 • Beste Live Act Internationaal (Heilung)
 • Beste Live Act NL/BE (Prima Nocta)
 • Beste Stand (Pagan Ways)
 • Beste Foto (Kees Stravers)

De Fantasy Awards bestaan uit twee rondes: de zogenaamde longlist ronde en shortlist ronde.

Longlist ronde

Tijdens de longlist ronde wordt er voor elke categorie een poll gestart op de pagina van het Facebook-evenement voor de Fantasy Awards uitreiking.

Elke poll wordt gestart met een voorselectie van 10 opties in de bewuste categorie, waarna iedereen ook nog zelf opties kan toevoegen. Toegevoegde opties die niet voldoen aan het wedstrijdreglement zullen na afloop van de poll niet worden meegerekend in de uitslag voor de volgende ronde.

De poll blijft twee weken actief, waarna deze wordt gesloten en van Facebook wordt gehaald. Tijdens de stemperiode kan elke Facebook-gebruiker een stem uitbrengen op 1 optie in de poll.

Voor de categorie Beste Foto geldt een andere aanpak. Alle ingezonden foto’s worden in een fotoalbum gezet op de pagina van het Facebook-evenement voor de Fantasy Awards uitreiking. Vervolgens kan men likes op 1 of meerdere foto’s in dit fotoalbum geven. De stemperiode is net als bij de andere categorieën twee weken.

De top-5 van elke longlist telt voor 33% mee in de einduitslag.

Shortlist ronde

Na de longlist ronde worden de resultaten per categorie verzameld en van hoog naar laag gerangschikt op aantal stemmen. Daarnaast worden de reglementair onjuiste opties eruit gefilterd. Van elke longlist wordt vervolgens de top-5 geselecteerd als shortlist.

Alle shortlists worden op een door de organisatie bepaalde datum bekend gemaakt op de Fantasy Awards website. Waarna ook direct het stemmen voor de Fantasy Awards start.

Voor het stemmen is er een enquêteformulier beschikbaar. Hierop staan de shortlists van alle 8 categorieën. Per categorie kan er op maximaal 1 optie gestemd worden. Het is per categorie ook mogelijk om geen stem uit te brengen.

Voor het invullen en verzenden van het stemformulier wordt aan elke gebruiker gevraagd om een account aan te maken op de Fantasy Awards website en daarmee in te loggen. Dit wordt gedaan om fraude te voorkomen. Er worden hiervoor ook mogelijkheden aangeboden om in te loggen met een bestaand social media account, zoals Facebook, Twitter of Instagram.

Dit account wordt alleen gebruikt voor het registreren van de stemmen. De verzamelde gegevens worden niet voor andere doeleinden gebruikt en niet aan derden verstrekt. Alle accounts worden na afloop van elke editie van de Fantasy Awards weer verwijderd.

De shortlist ronde sluit uiterlijk een week voor de uitreiking van de Fantasy Awards. De uitslag van elke categorie wordt van hoog naar laag gerangschikt op het aantal stemmen.

Einduitslag

Aan de gerangschikte uitslag van elke categorie uit de longlist- en shortlist-ronde worden punten toegekend. Voor elke categorie krijgt de genomineerde met de meeste stemmen 5 punten, de volgende in de rangschikking 4 punten en zo elke daaropvolgende met 3 punten, 2 punten en de laatste 1 punt.

Vervolgens worden de punten uit de shortlist ronde per genomineerde vermenigvuldigd met 2. De scores van de longlist en shortlist worden per genomineerde bij elkaar opgeteld.

De genomineerden per categorie worden op basis van deze nieuwe uitkomsten opnieuw gerangschikt van hoog naar laag. De genomineerde die na dit proces bovenaan staat is de winnaar in deze categorie.

Bij een gelijke stand in de einduitslag zal voor de betreffende genomineerden worden gekeken naar de resultaten van de shortlist ronde. De genomineerde die daar de meeste stemmen had eindigt boven de andere genomineerde(n) die deelden in het gelijkspel.

Categorieën

Dit zijn de categorieën zoals door de organisatie vastgesteld voor de aankomende editie van de Fantasy Awards. Per categorie wordt beschreven wat de regels zijn en welke voorwaarden er zijn voor deelname.

Beste Album

In de categorie Beste Album kunnen muziekalbums worden genomineerd van nationale en internationale artiesten die actief zijn in de fantasy scene. Het gaat hier om albums die in 2018 zijn uitgebracht.

Beste Entertainment

In de categorie Beste Entertainment kunnen entertainers of entertainment-organisaties worden genomineerd die in 2018 op een festival hebben gestaan. Het gaat hier dan om Nederlandse of Belgische festivals in de fantasy scene of aanverwant daaraan. Denk hier bijvoorbeeld ook aan sci-fi festivals of comic-con’s.

Onder entertainment kunnen allerlei acts worden verstaan, die als doel hebben het publiek te entertainen, geen muzikale artiest/band zijn en geen vast onderdeel van een festival zelf zijn. Denk bijvoorbeeld aan goochelaars, verhalenvertellers, vuur-acts, rondlopend entertainment, theater, etc.

De winnaar in deze categorie bij de afgelopen editie van de Fantasy Awards is bij de aankomende editie uitgesloten van deelname in deze categorie.

Beste Festival

In de categorie Beste Festival kunnen festivals worden genomineerd die in 2018 in Nederland en/of België hebben plaatsgevonden. Het gaat hier dan om Nederlandse of Belgische festivals in de fantasy scene of aanverwant daaraan. Denk hier bijvoorbeeld ook aan sci-fi festivals of comic-con’s.

De winnaar in deze categorie bij de afgelopen editie van de Fantasy Awards is bij de aankomende editie uitgesloten van deelname in deze categorie.

Beste Foto

In de categorie Beste Foto kunnen foto’s worden genomineerd die in 2018 op een festival zijn genomen door een Nederlandse of Belgische fotograaf. Het gaat hier dan om nationale en internationale festivals in de fantasy scene of aanverwant daaraan. Denk hier bijvoorbeeld ook aan sci-fi festivals of comic-con’s.

In deze categorie kan elke fotograaf maximaal 1 foto inzenden voor nominatie. De fotograaf kan alleen eigen werk inzenden voor nominatie.

De fotograaf geeft door deel te nemen toestemming aan de organisatie van de Fantasy Awards om de ingezonden foto te gebruiken tijdens de stemrondes. Bij winst in deze categorie heeft de organisatie van de Fantasy Awards ook toestemming om de foto te gebruiken in (promotionele) uitingen rondom de prijsuitreiking.

De winnaar in deze categorie bij de afgelopen editie van de Fantasy Awards is bij de aankomende editie uitgesloten van deelname in deze categorie.

Beste Live Act Internationaal

In de categorie Beste Live Act Internationaal kunnen internationale bands en andere muzikale artiesten worden genomineerd die in 2018 op een festival hebben opgetreden. Het gaat hier dan om Nederlandse of Belgische festivals in de fantasy scene of aanverwant daaraan. Denk hier bijvoorbeeld ook aan sci-fi festivals of comic-con’s.

De winnaar in deze categorie bij de afgelopen editie van de Fantasy Awards is bij de aankomende editie uitgesloten van deelname in deze categorie.

Beste Live Act NL/BE

In de categorie Beste Live Act Internationaal kunnen Nederlandse en/of Belgische bands en andere muzikale artiesten worden genomineerd die in 2018 op een festival hebben opgetreden. Het gaat hier dan om Nederlandse of Belgische festivals in de fantasy scene of aanverwant daaraan. Denk hier bijvoorbeeld ook aan sci-fi festivals of comic-con’s.

De winnaar in deze categorie bij de afgelopen editie van de Fantasy Awards is bij de aankomende editie uitgesloten van deelname in deze categorie.

Beste Stand

In de categorie Beste Stand kunnen stands (standhouder/kraam) worden genomineerd die in 2018 op een festival hebben gestaan. Het gaat hier dan om Nederlandse of Belgische festivals in de fantasy scene of aanverwant daaraan. Denk hier bijvoorbeeld ook aan sci-fi festivals of comic-con’s.

De winnaar in deze categorie bij de afgelopen editie van de Fantasy Awards is bij de aankomende editie uitgesloten van deelname in deze categorie.

Beste Kostuum

In de categorie Beste Kostuum kan iedereen worden genomineerd die in 2018 op een festival is geweest met zijn/haar in 2018 zelfgemaakte kostuum. De inzender dient een foto in te sturen waar diegene alleen op staat. De ingezonden foto’s worden in de lo

De winnaar in deze categorie bij de afgelopen editie van de Fantasy Awards is bij de aankomende editie uitgesloten van deelname in deze categorie.

In deze categorie kan iedereen maximaal 1 foto inzenden voor nominatie. De inzender geeft door deel te nemen toestemming aan de organisatie van de Fantasy Awards om de ingezonden foto te gebruiken tijdens de stemrondes. Bij winst in deze categorie heeft de organisatie van de Fantasy Awards ook toestemming om de foto te gebruiken in (promotionele) uitingen rondom de prijsuitreiking.

Comments are closed