Kürtõskalács

De kürtõskalács, oftewel schoorsteenbrood, is een oude ambachtelijke snack, die zijn oorsprong vindt in Transsylvanië.

Robert Visser heeft ruim dertig jaar geleden zijn eerste kürtõskalács geproefd aan de voet van het kasteel van Dracula en was direct verkocht. Sindsdien was het jaarlijkse familiebezoek pas compleet na het samen delen van deze zoete lekkernij. Als ware chef-kok in hart en nieren heeft Robert het traditionele recept gekregen van een oude Hongaarse dame uit die omgeving.

In 2015 heeft Robert de kürtõskalács naar Nederland gehaald. Eindelijk kunnen wij in ons kikkerlandje ook genieten van deze broodachtige koek die boven de smeulende kolen op de bbq gegaard wordt. De ontspannen sfeer in de stand nodigt vaak uit tot een praatje met uitleg over het product en zijn oorsprong.

Om de beleving van de kürtõskalács compleet te maken, heeft koekenbakker Robert in 2018 zijn stand omgetoverd tot het KASTEEL VAN DRACULA, compleet met een 5 meter hoge toren en een valhek!
Vanaf de besteltoren kun je langs het 10 meter brede kasteel meelopen en het hele bereidingsproces volgen. Van het uitrollen en opdraaien van het deeg, naar de houtkool bbq tot aan het bestrooien met een smaak naar keuze en het verpakken van de kürtõskalács.

Op www.schoorsteenbrood.nl kun je nog meer informatie vinden over Kürtõskalács Hilversum.